YALS proslavilo svoj 25. jubilej

Izveštava: Sofija Ljiljak-Vukajlović

Udruženje škola stranih jezika Srbije YALS proslavilo je svoj 25. jubilej u beogradskom Hotelu Palas 14. oktobra 2023. godine. Godišnja konferencija upriličena povodom ovog jubileja, pod nazivom 25 godina kvaliteta jezičkih usluga u Srbiji, okupila je preko 60 nastavnika stranih jezika i vlasnika škola, 7 predavača, 6 počasnih gostiju iz Bugarske i Hrvatske, kao i nekoliko dugogodišnjih partnera Udruženja koji su se obratili skupu tokom ceremonije otvaranja.

Skup je otvorila Marija Pejatović, predsednica YALS-a, koja je pozdravila učesnike najavivši kratak dokumentarni film, posebno snimljen da obeleži 25 godina rada Udruženja. Usledila su dva obraćanja putem video linka – prvo se javio nekadašnji Direktor Britanskog saveta za Zapadni Balkan, Toni O’Brajen, a potom Lu Meklaflin, izvršna direktorka Eaquals-a, čija organizacija je sversrdno podržala ovaj događaj.

Još troje počasnih gostiju poželelo je YALS-u puno uspeha u daljem radu i osvrnulo se na saradnju između YALS-a i svojih institucija. Jelena Korać se obratila u ime Britanskog saveta za Zapadni Balkan sa posebnim osvrtom na njihovu ulogu organizatora Kembridž ispita iz engleskog jezika za YALS škole. Veselin Čantov je, predstavnik bugarskog Udruženja za kvalitet jezičkih usluga, Optima, dodelio je YALS-u uramljenu počasnu čestitku povodom jubileja i istakao prednosti regionalne saradnje dva stručna tela, oba pridružena člana Eaquals-a. Naposletku je Jelena Spasić, suvlasnica jedne od YALS škola i ELTA koordinatorka za međunarodne odnose, podelila nekoliko reči o značaju stručnog usavršavanja i prilikama za umrežavanje nastavnika engleskog jezika pod okriljem dveju asocijacija, YALS i ELTA.

Učesnici konferencije su potom uživali u sledećim izlaganjima i radionicama. Kliknite na linkove da vidite prezentacije:

Maintaining high academic standards: a myth or reality (Mila Angelova, Sofia, Bulgaria)

Innovating ELT through Erasmus KA2 projects (Karmen Vrhar, Split, Croatia)

Cracking the code of the adult learner (Ljubomir Vasojević, Čačak, Serbia)

Temperaments in children (Vera Vrbica-Matejić, Belgrade, Serbia)

Through the looking glass: CREDO in the classroom (Maja Gavrilović, Belgrade, Serbia)

Rather (not) go online (Jelena Spasić, Leskovac, and Nada Filipović, Šabac, Serbia)

In the same boat – classroom management (Nina Stojanović, Belgrade, Serbia)

Pored spektakularnog panoramskog pogleda na grad sa krovne terase Hotela Palas i ukusnog ručka u restoranu, prisutni su takođe uživali u tomboli na kraju ovog dugog i sadržajnog stručnog skupa. YALS je veoma zahvalan svim svojim partnerima koji su velikodušno doprineli tomboli sa prigodnim poklonima (knjigama i rečnicima, ispitnim vaučerima, priborom za pisanje, posterima i mapama za učionice, komunikativnim aktivnostima): koleginici Aleksandri Jevtović, Blackbird školi iz Čačka, The Tempest knjižari i izdavaču Cambridge University Press, Excalibur ispitnom centru, Britanskom savetu, izdavaču Pearson i knjižari Akronolo, kao i Ambasadi SAD u Srbiji.

Sveukupno, publika je ocenila događaj kao izuzetno uspešnu konferenciju koju odlikuju inovativne ideje i praktične aktivnosti koje se mogu neposredno primeniti u učionici. Evo nekoliko komentara iz evaluacionih formulara učesnika:


Sjajna konferencija! Srećno u budućnosti!

Čestitke organizatorima i predavačima!

YALS – stub nade i posvećenosti u nastavi I učenju engleskog jezika.

Samo tako nastavite, drage koleginice!

Užitak i veoma korisno.

Havala vam na pruženoj prilici da unapredimo svoje nastavne metode!

Sjajan proctor. Veoma dobro organizovano. Dijapazon tema.

Havala vam na fenomenalnim iskustvu!

U jednoj reči – savršeno.

Hvala Vam na divno provedenom vremenu i veoma korisnim i sadržajnim prezentacijama.