Izveštaj sa konferencije u Rumuniji – Jelena Spasić

Na poziv partnerske asocijacije QUEST, poslednji vikend u oktobru smo proveli na konferenciji u Rumuniji. Kada je predsednica YALS-a, Marija Pejatović, dobila poziv da održi plenarno izlaganje na temu emocionalnog dobrostanja nastavnika i đaka, četvoročlana ekipa podrške se brzo okupila i prijavila za konferenciju. Sama tema konferencije – “Emotional Intelligence and Digitalisation in Language Teaching and Learning” – je svakako bila jako zanimljiva i podsticajna sama po sebi, a mogućnost da jedan topao vikend u oktobru provedemo u šarmantnom gradu Kluž-Napoka dodatni razlog da našu nameru brzo i uspešno realizujemo.

Konferenciju su organizovale dve partnerske asocijacije – QUEST, Rumunska asocijacija za kvalitet jezičkih usluga, i Bridge Language Study House, škola za učenje stranih jezika, a uz podršku Eaquals-a, Evropske asocijacije za evaluaciju i akreditaciju. U toku dva dana konferencije, čuli smo puno korisnih stvari, učestvovali u zanimljivim radionicama, videli se sa nekim starim kolegama, ali i upoznali nove. Kao što i sama tema konferencije kaže, imali smo prilike da se upoznamo sa značenjem termina emocionalna inteligencija ali i da naučimo neke korisne aktivnosti kako da je razvijamo kod đaka i nastavnika. Takođe smo se upoznali sa određenim digitalnim alatima koji su korisni za svaki vid nastave ali i za samostalno učenje đaka. Naravno, slušali smo i zanimljivo plenarno izlaganje Marije Pejatović o značaju emotivne uravnoteženosti, o dobrostanju i svesnosti, ne samo u životu uopšteno nego i u toku nastave; vežbali smo tehnike disanja, smirivanja i koncentrisanja koje su korisne i za đake i za nastavnike, jer se mogu lako primeniti i u toku časa.

Posebno bih istakla dva projekta koja su organizatori uradili u sklopu Erazmus projekata: “EASE” (projekat koji ima za cilj da pomogne nastavnicima da primene principe emocionalne inteligencije prilikom podučavanja) i “DigiTISE” (projekat koji ima za cilj da pomogne odraslim polaznicima da lakše koriste digitalne alate u nastavi ali I u svakodnevnom životu). Više o ovim projektima možete pročitati ovde:

I na kraju, da napomenem da su nas domaćini divno dočekali i da je sve bilo odilično organizovano. Sam Kluž je jedan šarmantan grad sa puno uređenih trgova i parkova, ali i simpatičnih restorana, tako da ga definitivno dodajemo na listu gradova u koje se treba vratiti. Nadam se da je ovaj izveštaj uspeo da naglasi i značaj odlaska na konferencije i stalnog stručnog usavršavanja, jer pored nekih saznanja o inovacijama u nastavi uvek imate priliku i da uspostavite neki novi kontakt i upoznate neki novi deo naše planete.