Izuzetno učešće YALS-a na 14. Konferenciji ELTA 16

Izveštava: Marija Pejatović

“Jedno dete, jedan nastavnik, jedna olovka i jedna knjiga mogu da promene svet,” napisala je Malala Jusefzaj a to je bio moto ovogodišnje ELTA konferencije održane u modernoj zgradi Singidunum Univerziteta u Beogradu, 20. i 21. maja, 2016.

Kako su YALS i ELTA dugogodišnji partneri, ELTA nam je i ove godine velikodušno dala jednu besplatnu kotizaciju.

YALS je odlučio da ponovo bude jako vidljiv na Konferenciji te smo i ove godine imali naš
info pult. Ovaj info pult bio je naša baza i tačka susreta svih YALS-ovih profesora kao i prijatelja YALS-a. Takođe, bila je to izvanredna prilika da razmenimo informacije o našem radu sa zainteresovanim profesionalcima. Imali smo veliki broj posetilaca, među kojima i predstavnike Singidunum univerziteta koji su zainteresovani za saradnju sa YALS-om u okviru njihove nove studijske grupe Anglistike. Upoznali smo kolege iz Hrvatske koji su sa nama razmenili svoja iskustva vezano za proces akreditacije. Naš tim se divno proveo razgovarajući sa sponzorima koji tradicionalno podržavaju naše književno takmičenje, Pirson i Ingliš buk. Zahvaljujući njihovoj velikodušnoj podršci, naše književno takmičenje raste i sada ima novi multimedijalni deo u skladu sa veštinama koje poseduju deca 21. veka i mi smo im zahvalni na tome.

Ipak, najvažniji deo Konferencije je svakako stručno usavršavanja i sa ponosom možemo reći da su ove godine pet profesora i trenera iz YALS-ovih škola imali nešto da podele sa kolegama. Sofija Ljiljak Vukajlović, trener i profesor iz škole Tom i Emma, imala je jako zanimljivu radionicu o pričanju priča pod naslovom ‘ Priča za pričanje … Korišćenje naracije u podučavanju engleskog jezika’. Jovana Popović, trener i profesor, takođe iz škole Tom i Ema, imala je još jednu divnu radionicu na temu ‘Korišćenje videa na času – Zabava za učenike i nastavnike’. Lora Petronić Petrović iz Lingve, uz podršku koleginice Ivane Damjanović sa Poslovnog Fakulteta, imala je uspešnu prezentaciju na temu ‘Samoocenjivanje i ocenjivanje od strane vršnjaka kod mlađih učenika’. I još jedna YALS profesorica Jelena Spasić, iz Oxford School-a, nakon što je sa uspehom završila ELTA seminar o Kreativnom pisanju, javno je čitala priču koju je napisala na kursu i koja je uključena u produkt seminara – knjigu koja je objavljena pod naslovom “Priče iz malog mesta”. U ovoj publikaciji nalazi se i priča jedne druge YALS-ove profesorice, Katarine Andrić iz Lingve.

Sve u svemu bila je to još jedna uspešna ELTA Konferencija i ovom prilikom želimo da čestitamo organizatorima i da iskoristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane profesionalce na sledeći veliki ELT događaj u organizaciji YALS-a uz podršku EAQUALS-a i Britanskog Saveta, koji će se održati oktobra ove godine u Beogradu.