11. interni seminar YALS-a u organizaciji Lingve, 25. april 2015.

11. interni seminar YALS-a: Kreiranje zanimljivih i relevantnih časova kroz igru i multimedije, održan je u subotu, 25. aprila u Centru za strane jezike Lingva u Valjevu. Seminaru je prisustvovalo 32 profesora YALS-ovih škola iz Leskovca, Niša, Jagodine, Beograda, Kule i Valjeva, a predavači su bile dve Lingvine profesorke – Katarina Andrić, koja je održala radionicu “Reči, nemojte da me izneverite! ili, obnavljanje vokabulara i više od toga“ i Lora Petronić-Petrović, koja je izvela radionicu „Oživljavanje veština kroz multimedije“.

Ciljevi Katarinine sesije su obuhvatili eksperimentisanje sa igrama i aktivnostima koje se koriste za obnavljanje vokabulara i diskusija o prednostima korišćenja igara u obnavljanju vokabulara, dok je Lorina radionica bila usmerena na kreiranje različitih multimedijalnih aktivnosti za vežbanje jezičkih veština i uključivanju formativnog ocenjivanja u nastavu. Učesnici su bili veoma kooperativni u obe radionice – spremno su učestvovali u svim aktivnostima i sve vreme sa entuzijazmom komentarisali sesije. Napor predavača je na kraju nagrađen spontanim i toplim aplauzom. Naročito pozitivni su bili mlađi učesnici koji su u svojoj evaluaciji naveli da budući da su na početku svoje karijere „smatraju da su ove radionice izuzetno korisne“ i da će seminar „definitivno uticati na njihovo profesionalno delovanje u budućnosti na pozitivni način jer su naučili mnogo novih igara i različite načine razvijanja jezičkih veština“. Seminar ih je „već naveo da žele po pretraže linkove“ sa obezbeđene liste preporučenih sajtova“. Sve u svemu, većina učesnika je očekivala da od seminara dobije „neke nove ideje za nastavu i da im ova subota bude prelepa“. Oni su „to zaista i dobili“ i „dobro se proveli“, a organizatorima su poželeli su „da i dalje dobro rade“.

Još jedan razlog okupljanja profesora YALSA i izražavanja lepih želja za budućnost je bio obeležavanje 25. godišnjice Centra za strane Jezike „Lingva“. Na koktelu posle seminara, pridružili su se Lingvinim klijetima, partnerima i prijateljima da zajedno i u dobrom raspoloženju proslave ovaj važan događaj u istoriji prve škole stranih jezika u Valjevu.

11. interni seminar YALS-a, Lingva Valjevo, 25 April 2014 – Foto album

25. godišnjica Lingve – fotografije sa koktela