YALS na IV nacionalnoj konferenciji škola stranih jezika

Izvestilac: Maja Gavrilović

U subotu, 11. oktobra u Beogradu je održana IV nacionalna konferencija škola stranih jezika sa temom “Globalni trendovi I inovacije u nastavi i menadžmentu škola stranih jezika”. Organizator događaja, The English Book, pozvao je odabrane govornike i brojne goste da na inspirativnu i obuhvatnu temu izlože i razmene svoja mišljenja a sve se odvijalo u prefinjenoj atmosferi novo-uređenog hotela Metropol. Goste su pozdravili predstavnik organizatora Aleksandar Ilić, direktor Britanskog Saveta Toni O’Brajan, predstavnik Privredne Komore Srbije Svetozar Babić, predstavnica YALS-a Maja Gavrilović, predstavnica ALS-a Nevena Kaluđerović i predstavnica ELTA-e Danijela Serafijanović.

Predstavnica YALS-a Maja Gavrilović je upoznala skup sa novostima iz proteklog perioda vezanim za YALS koje se odnose na akreditaciju YALS-ovog programa “Upravljanje obrazovnom institucijom – evropski model” za koji su već dogovoreni seminari u Nišu 22. i Kikindi 28. i 29. novembra 2014. Najavljen je YALS projekat sertifikacije škola stranih jezika po posebnom setu standarda Udruženja, kreiranje baze podataka svih sertifikovanih škola te dalje zajedničko angažovanje u oblasti afirmacije poslovanja škola iz ovog sektora. Objavljena je proslava 15 godina postojanja YALS I tom prilikom je istaknuta zahvalnost svim bivšim i sadašnjim članovima Udruženja koji su svojim predanim angažovanjem omogućili da YALS traje i napreduje tokom svih ovih 15 godina.

Prvi deo konferencije obeležile su prezentacije govornika koji poseduju bogato iskustvo u rukovođenju privatnim školama stranih jezika. Istaknuto mesto zauzima g-din Mark Waistell iz Accent International čija je prezentacija pažnju usmerila na položaj (izvršnog) direktora škole, probleme u radu iz te perspektive i značaj motivisanog kolektiva za uspešan rad.

U delu panel diskusije naglasak je stavljen na sumiranje iskustava učesnika panela u cilju formulisanja preporuka i saveta za one profesionalce koji planiraju da otvore svoju školu stranih jezika. Iako iz različitih poslovnih okruženja učesnici panela su dali relativno slična mišljenja koja se mogu sumirati u sledećem:

Uz mnogo rada
Sa voljom
Poštujući sve standarde kvaliteta i struke
Energično preko prepreka
Štedljivo do boljeg sutra
Nekoliko godina hrabro i sa
Osmehom