YALS na 3. nacionalnoj konferenciji škola stranih jezika

Izvestilac: Maja Gavrilović Maksimović

5. oktobra 2013. u Beogradu, u hotelu Hyatt Regency, predsednica YALS-a Marija Pejatović je učestvovala kao govornik na tribini na konferenciji škola stranih jezika u organizaciji „The English Book“, pod nazivom „Uspostavljanje i održavanje visokih standarda u radu škola stranih jezika u Srbiji“. Konferenciji su prisustvovali direktor Britanskog Saveta, izvršni director „IHLS Group”, zatim predstavnici filološkog fakulteta u Beogradu, Privredne komore Srbije, udruženja nastavnika ELTA i vlasnici i direktori privatnih škola stranih jezika.
Svi govornici su u svojim izlaganjima naglasili značaj i potrebu za postizanjem kvaliteta u oblasti podučavanja stranih jezika ali je poseban naglasak stavljen na činjenicu da se kvalitet najbolje može profilisati ako se redovno upoređuje sa standardom i ako se to radi na objektivan način odnosno ako postoji mogućnost nezavisne eksterne provere kvaliteta. Na ovaj način kvalitet se održava i unapređuje.
Jedan od zaključaka je da je svako udruživanje škola, bilo da je lokalnog ili međunarodnog karaktera, podsticajno i pomaže školi da osim lokalne prepoznatljivosti ostvari i univerzalno prepoznatljiv kvalitet, bolju poziciju na tržištu i prema institucijama društva.