Međunarodna konferencija EAQUALS-a u Dablinu, april 2013.

Efikasno upravljanje školama jezika

Izvestilac: Marija Pejatović, Predsednica YALS-a

Jedan od glavnih ciljeva Udruženja škola stranih jezika Srbije, YALS-a, je da aktivno učestvuje na seminarima i radionicama kako bi se obezbedilo stručno usavršavanje prema EAQUALS-ovim standardima, te naši predstavnici redovno posećuju dešavanja koja orgnizuje ovo prestižno Udruženje.

Poslednja konferencija, organizovana ovog aprila u Dablinu, imala je naziv Efikasno upravljanje školama jezika. Irski ministar obrazovanja i veština, gospodin Ruiari Kvin, zvanično je otvorio konferenciju i naglasio značaj učenja stranih jezika ne samo za Irsku već i za budućnost Evropske unije pohvalivši EAQUALS za doprinos koji daje na međunarodnom nivou kako bi obezbedio visoke standarde kvaliteta u podučavanju jezika.

Plenarni govornici bili su Ričard Rosner, Brajan Nort, Gaja Mateva, Metju Bulok i Suzan Hejz.

Akcenat je stavljen na poslovni izazov u kojem škole jezika rade širom sveta. Efikasno upravljanje školama definisano je kao vidljivo, inspirativno vođstvo, jasna vizija I strategija, pozicioniranje na tržištu I razvoj proizvoda, odlična komunikacija I upraljvanje kvalitetom. Konferencija je bila odlična prilika za razmenu iskustava sa kolegama menadžerima.

Konferenciji je prisustvovao rekordan broj delgata, preko 220, iz 21 zemlje.

Za mene lično, ovo je bila jedinstvena prilika da naučim puno toga o uspešnom upravljanju školom I da vidim predivan grad Dablin I iskusim njegove prirodne lepote, kulturno nasleđe I uživam u čuvenoj Irskoj muzici, plesu I kniževnosti.

Sledeća EAQUALS-ova konferencija održaće se u Beogradu od 24. do 26. aprila, 2014. godine.