Međunarodna Konferencija EAQUALS-a, Prag, April 2011


Nacionalno – tehnička biblioteka, mesto održavanja EAQUALS-ove konferencije

Izvestilac: Danijela Veljković

Medjunarodna konferencija EAQUALS-a ove godine se održala u Pragu, od 8. do 9. aprila. Konferenciji su prethodili sledeći dogadjaji: obuka inspektora, radionica o obuci u menadžmentu za članove EAQUALS-a i  dvadeseta godišnja skupština. Konferenciji je prisustvovalo 140 učesnika iz 23 zemlje.

Izmedju ostalih, na konferenciji su bili sledeći predavači: Piter Medgijas (Peter Medgyes), Džordž Pikering (George Pickering), i Pit Šarma (Pete Sharma).

Tema EAQUALS-ove međunarodne konferencije je bila  ‘Poboljšati učenje jezika u učionici: izazovi za nastavnike, trenere i direktore’.

Konferenciji je prisustvovala Danijela Veljković, kao predstavnik YALS-a.

Glavne teme su bile:

  • Šta mogu nastavnici da urade kako bi podučavanje i usvajanje znanja njihovih učenika bilo i efektivnije i više ohrabrujuće, i kako bi učenici mogli brže da napreduju?
  • Šta mogu da urade vlasnici škola i direktori da se obezbedi optimalna infrastruktura za učenje jezika i da stvore takvo zadovoljstvo kod učenika koje bi dovelo do odličnih usmenih preporuka i većeg broja polaznika?
  • Kako organizovati nastavni plan i program, nastavni materijal i ocenjivanje kako bi podučavanje bilo delotvornije?
  • Koji su najkorisniji materijali dostupni polaznicima da bi nastavili da efektivno uče van učionice za vreme i posle kursa?
  • Kako mogu nastavnici, čak i oni najiskusniji, da na najbolji način nastave da se profesionalno usavršavaju kako bi bili još bolji?

Na godišnjoj skupštini EAQUALS-a kao pridruženi članovi primljeni su: Medjunarodni centar za pedagoške studije (CIEP) iz Francuske i Kancelarija za inostrane poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva – odsek za jezik i standardizaciju jezika.

Univerzitet iz Perudje – Lingvistički centar za ocenivanje i sertifikaciju iz Italije, Zajed univerzitet, iz Dubaija i Industrijsko-tehnički institut Buonaroti iz Italije primljeni su kao projektni partneri.

Izabrani su sledeći članovi Glavnog odbora:

  • Brajan Nort – Potpredsednik
  • Ian Pauni – Blagajnik
  • Aksel Frojdenfeld – Član

Sledeća konferencija održaće se u Trstu, u novembru 2011.