Izveštaj sa međunarodnog simpozijuma Britanskog saveta u Londonu „Obezbeđivanje kvaliteta u nastavi jezika“

 

– Simpozijum, na kome su se okupile ključne svetske akreditivne institucije, održan je 01.09.2011. u Londonu, u glavnoj zgradi Britanskog saveta – velelepnom zdanju na ekskluzivnoj lokaciji na Trafalgar skveru, u srcu Londona.

– Glavne teme simpozijuma, koji su zajednički organizovali Accreditation UK, NEAS i EAQUALS, bile su standardi i kriterijumi za akreditaciju, i metode i procedure za verifikaciju.

– Simpozijumu je prisustvovalo 45 učesnika iz 11 zemalja: Amerike, Velike Britanije, Australije, Srbije, Rumunije, Kanade, Hrvatske, Malte, Italije, Francuske i Irske.

– Zaista je bila velika čast družiti se sa izuzetnim predstavnicima eminentnih predstavništava Britanskog saveta iz svih krajeva sveta, po prvi put okupljenim na jednom mestu. Čak i za organizaciju kao sto je Britanski Savet ovo je bila novina i jedno veliko okupljanje. Osim direktora centara Britanskog Saveta iz celog sveta, bilo je i direktora škola, predstavnika NEAS organizacije, EAQUALS inspektora i predstavnika udruženja škola iz našeg regiona.

– Radionice su bile kvalitetne i dobro posećene. Teme su bile aktuelne i analizirane od zemlje do zemlje. Interesantna novina je povećanje potrebe za polaganjem IELTS ispita u celom svetu. Za nas, to nije novina. Za ljude u Britanskom savetu iskustvo koje sam iznela bilo je od velikog značaja. Slično mišljenje delile su i koleginice iz Rumunije i Hrvatske.

– Ostvarila sam dosta kontakata i mislim da sam obezbedila nekoliko predavača za naša naredna okupljanja i konferencije. Neki od njih su vec bili ovde, dok bi drugi želeli da dođu.

– Organizacija simpozijuma bila je odlična. YALS je prepoznatljiv ne samo u Londonu, već i u celom svetu. Podelila sam naše brošure, te se nadaju da ćemo i ubuduće učestvovati na sličnim okupljanjima. Bila mi je čast predstavljati naš YALS.

Biljana Barna

New English School

YALS member